Bilant: dupa 1 an de la initiativa noastra din Ploiesti, pentru organizarea unui Grup de sprijin gratuit pentru persoane indoliate

In luna octombrie 2012 anuntam inceperea unui Grup de spijin in Ploiesti, gratuit, pentru persoanele indoliate. Ce s-a intamplat in ultimul an si ce am reusit sa realizam pornind de la planul nostru? Pe scurt, nu ceea ce ne-am asteptat si vrem sa impartasim cu voi din reusitele si din dificultatile intalnite.

Ca orice inceput, ne-am luat avant cu mult entuziasm si incredere in potentialul acestui grup de a oferi ajutor si sprijin celor aflati in doliu. Asa cum am descoperit alaturi de unii dintre clientii nostri la cabinet pierderea unui persoane dragi poate fi resimitita ca o trauma, adica o experienta in care ne simtim parasiti/ abandonati, lipsiti de puterea de a controla situatia, neajutorati, suferi m intens,  si o asemenea experienta e normal sa fie dificil de procesat.  Astfel ca uneori doliul este mai complicat si putem avea nevoie de timp ca sa ne vindecam. Mai mult decat atat, pentru unele persoane durerea, suferinta pe care este firesc sa o simta in doliu  amorteste, parca nici nu ar fi prezenta, insa poate fi raspunzatoare pentru o serie de complicatii ulterioare: stari de anxietate, teama, reprosuri, vinovatie, lipsa poftei si a entuziasmului pentru viata (cu care persoana se poate confrunta dupa ani de zile de la momentul pierderii).

Apoi ne-am documentat, am creat un plan pentru regulile grupului, ne-am pregatit fise de monitorizare a schimbarii in bine pentru membrii grupului, am creat anuntul pentru grup si am lansat propunerea noastra.

Am distribuit fluturasii (pentru a caror realizare am gasit un sponsor, care le-a tiparit) specialistilor de in Ploiesti cu care colaboram: medici psihiatri, medici de familie, colegi psihologi, personalul Bibliotecii Nicolae Iorga (care au fost cooptati in acest proiect cu sprijinul Asociatiei Exista Viata dupa Doliu), dar si clientilor cu care am lucrat la cabinet. Am publicat anuntul nostru pe site,  pe Facebook, si in mai multe alte site-uri care au dorit sa promoveze initiativa noastra.

In primele luni dupa eforturile noastre de a promova acest grup, nu s-a intamplat nimic. Am continuat promovarea pe internet pe site-ul nostru, si ne-am continuat activitatea obisnuita, asteptand sa ia elan grupul. Primele telefoane ale persoanelor care s-au interesat ce acest grup au venit in primavara anului 2013. Majoritatea celor cu care am vorbit si cu care ne-am intalnit la cabinet au preferat si au optat pentru varianta de terapie individuala cu costuri reduse (25 lei/sedinta). Asa ca in urmatoarele sase luni am asistat persoanele indoliate in sedinte individuale. 

In sfarsit, dupa un an de la lansarea propunerii si disponibilitatii noastre in eter, s-a atins o "masa critica" de persoane si intentie care ne permite sa lansam grupul de suport!

Prima intalnire de grup va avea loc pe 23 noiembrie 2013 la cabinetul nostru de la Ploiesti.

Revenim cu aceesti rugaminte: sa transmiteti informatia mai departe! Persoane pe care le cunosteti mai bine (rude, membrii din familie, prieteni) sau mai putin (colegi, vecini) ar putea avea nevoie de recomandarea voastra!

Cu aceeasi incredere in resursele interioare ale oamenilor, va multumim!

Echipa cabinetului Terapia Functioneaza