Compararea cu ceilalti - zidurile care nu te lasa sa vezi mai departe

Compararea cu ceilaltiIdeea de comparare cu ceilalti, de a fi in competitie cu ei, pleaca in primul rand din copilarie si adolescenta, cand parintii nostri obisnuiau (adesea fara sa-si dea seama) sa ne compare cu ceilalti. Ii vedeau mai buni, ii vedeau mai cuminti, ii vedeau mai inteligenti… indiferent de cum ii vedeau ei pe ceilalti, faceau aceste comparatii din nestiinta si din motiv ca si parintii lor au procedat odata asemenea cu ei. 

Dupa aceea, a urmat scoala, catalogul cu note, iti mai amintesti?In catalog erau trecute numele a aproximtiv 30 de elevi, cati se aflau intr-o clasa, iar in dreptul fiecarui elev stateau frumos notele sale. Si profesorii erau obisnuiti sa compare elevii intre ei, in functie de notele lor din catalog, nu doar parintii.

Elevii cu notele cele mai bune erau remarcati si apreciati de profesori in clasa. Elevii cu notele cele mai mici erau remarcati si ei, insa intr-un mod nu prea pozitiv.

RETINE FAPTUL CA ESTI O PERSOANA UNICA SI VALOROASA

Mai tarziu, ca adulti, din cauza acestor comparatii, deseori uitam ca avem o unicitate speciala in lume, care ne deosebeste de ceilalti. Ce face, de fapt, o persoana sa fie UNICA? Ceea ce face o persoana sa fie unica este cumulul de experiente adunat pe parcursul vietii, ca si persoana individuala. Experientele tale de viata si modul in care te raportezi la ele, te fac sa fii unic in aceasta lume. Nimeni altcineva nu iti este similar, chiar daca poate ai un frate sau o sora geamana. Nu iti este similar(a) pentru ca el/ea nu a trait exact experientele pe care le-ai trait si interpretat tu.

Nimeni nu mai este ca tine!

Si oare ce fac oamenii cu aceasta unicitate pretioasa? De multe ori ei incearca sa uite de ea. Vor sa fie ca ceilalti. Vor sa aiba ce au ceilalti. Vor sa arate cum arata ceilalti. Vor sa simta cum simt ceilalti. Si uita de unicitatea si de valoarea lor proprie...

Cred ca iti sunt cunoscute dialoguri interne ca: „Ce are el si eu nu am?”, „Ea e mai frumoasa decat mine”, „El are mai mult succes... mi-as dori sa am si eu succesul lui... mi-as dori sa fiu ca el!”. In acest mod, prea des, omul uita de propria sa unicitate, de propria sa frumusete, de propria sa valoare si isi traieste viata comparandu-se mereu cu ceilalti.

CUM AR FI SA TE AFLI PENTRU O ZI „IN PANTOFII ALTCUIVA”?

Multumirea de sineIn spatele frumusetii absolute pe care o vedem in viata altor oameni, se afla si multe provocari si greutati pe care le intampina acestia. In spatele unei cariere stralucite pe care o vedem la o alta persoana, pot sta probleme de sanatate, probleme in familie sau relatii disfunctionale cu ceilalti. In spatele unui trup perfect al vreunei vedete sau al unei prietene pe care o admiri foarte mult, poate exista o stima de sine scazuta, o lipsa de incredere in sine. In spatele unei relatii de cuplu de invidiat, pe care poate ti-o doresti si tu pentru tine, se poate afla un divort dureros prin care a trebuit sa treaca o persoana si multe lectii grele pe care aceasta a fost nevoita sa le invete, pana sa-si gaseasca un partener compatibil.

Inainte de a idealiza prea mult vietile celorlalti, invata sa te detasezi putin si sa le privesti situatiile mai mult dintr-o perspectiva obiectiva decat subiectiva.

Nu te lasa pacalit de ceea ce vezi la suprafata. Realitatea inseamna mult mai mult decat atat. Exista si un film pe tema aceasta, se numeste „The Cobbler” sau „In pantofii altcuiva” si este realizat in 2014, cu actorul Adam Sandler. Acest film releva clar ce ti se poate intampla daca te pui, fie si pentru o zi, in pantofii altcuiva. Filmul arata ce ti se intampla daca te trezesti deodata in pielea si in viata altei persoane – ce ti se intampla cand nu mai esti tu, ci esti acea persoana care ti-ai dorit sa fii. Conform filmului, odata ce esti prins in pielea altei persoane, constientizezi de fapt ca ceea ce vedeai din afara nu se potriveste cu ceea ce ai gasit inauntru. Cam asa se intampla si in viata reala! 

In spatele unei vieti perfecte si fericite pe care si-o doresc multi, se afla multe provocari si responsabilitati prin care o persoana e nevoita sa treaca.

CAZI LA PACE CU VOCEA TA INTERIOARA CARE TE COMPARA

Cazi la pace cu vocea ta interioaraDe foarte multe ori, e posibil sa fii constient de faptul ca a te compara cu ceilalti presupune sa-ti rapesti propria bucurie din viata. Cu toate astea, remarci ca pur si simplu nu te poti opri din a mai face asta. Simti mereu ca o voce din interiorul tau nu se opreste din a-ti spune tot timpul:  „Uita-te la ce are cutare in viata lui, uita-te la cum se comporta el, uita-te la cum simte el. Si tu ar trebui sa ai ce are cutare. Si tu ar trebui sa te simti cum se simte el. Si tu ar trebui sa faci ce face el. Tu nu insemni mare lucru in comparatie cu el...”.  Uneori acest dialog interior critic si comparativ poate deveni distrugator pentru valoarea ta si pentru stima ta fata de tine. Probabil ca ai incercat tot felul de tehnici pentru a scapa de aceasta voce, cum ar fi scrierea lucrurilor pentru care esti recunoscator intr-un jurnal, meditatia, tehnici de relaxare s.a.m.d., insa vocea tot nu pleaca. 

Secretul este ca doar practicarea acestor tehnici nu ajuta, ai nevoie de mai mult pentru a face pace cu aceasta voce. Intai trebuie sa intelegi ca tu ai nevoie SA FACI PACE cu aceasta voce, care esti tot tu, nicidecum sa o alungi.  E esential mai intai sa identifici vocea critica din tine, sa-i dai un nume si sa descoperi ce este de fapt: un profesor dur, un parinte autoritar, un politist, o femeie in varsta, un doctor, ce este de fapt aceasta voce?

Odata ce ai identificat ce este aceasta voce, vei putea observa ca aceasta isi mai pierde din putere, si asta pentru ca tu constientizezi mai usor si mai repede cand apare ea. Atunci cand se manifesta, s-ar putea sa observi ca incepi sa-ti zici ceva de genul: „Acum vorbeste Parintele Autoritar din mine sau Doctorul din mine.” Si spunandu-ti asta, deja stii ce vrea sa faca acea voce, care este scopul ei. Stiind ca scopul ei e doar sa te compare cu altii astfel incat tu sa iesi in inferioritate, vei alege sa o lasi sa vorbeasca, dar in acelasi timp sa nu mai crezi tot ceea ce zice ea. 

Ceea ce te-ar putea ajuta si mai mult, este sa-ti gasesti o alta voce (de pilda un terapeut) care sa-ti spuna lucruri diferite si mai pozitive fata de ceea ce ti-a spus vocea critica din tine, pana acum. Cu timpul, vocea pozitiva a terapeutului va deveni mai puternica decat vocea critica interioara, al carei unic scop era sa te supere si sa te inferiorizeze. Asa vei incepe sa vezi schimbari pozitive semnificative in viata ta!

Surse:

https://www.psychologytoday.com

http://www.harleytherapy.co.uk/

https://www.psychologies.co.uk

http://www.stevepavlina.com/