Noi chiar avem “super puteri”!

Descopar in cabinet, mai ales in lucrul cu copiii, ca avem super puteri! Si descoperirile cele mai uimitoare si pline de sens au venit de unde ma asteptam mai putin: dintr-un desen schitat rapid cu pixul (care arata cum in casa baietelului, fiecare din membrii familiei lui erau in camerele lor, iar peretii camerelor erau extrem de bine reprezentati si ingrosati), dintr-un joc cu o vanata, un brocoli si o vulpita cu 5 minute inainte sa terminam sedinta (care aveau nevoie sa se vada si sa isi vorbeasca), din multe alte jocuri cu cuburi si plusuri si povesti ce pandeau un moment bun sa fie povestite si discutate.

 

 De multe ori o sedinta de psihoterapie cu un copil arata mai “tintit” cum resursele sunt multe si exista chiar si in spatele unor comportamente problema. Sau asa cum am concluzionat intr-o sedinta cu un baietel, despre care as vrea s ava povestesc mai jos, “noi chiar avem “super – puteri!”. Acest baietel este pasionat de jocuri si eroi din jocuri si a desenat in sedinta si povestit mult despre eroii lui din jocuri si cum puterile lor ii ajuta sa obtina ceea ce isi doresc. A fost putin mai mult de scotocit dupa super - puterile lui, si totusi le-a gasit singur: cand se joaca cu sora lui mai mica si ii da castile lui, cand este atent la scoala si face bine la teste, cand a invatat cum sa recunoasca si sa se lupte cu teama de hoti, cand vorbeste frumos cu familia lui, cand recunoaste ca vin nervii  si respira adanc de mai multe ori, toate sunt niste super puteri pe care le exerseaza zi de zi. 

Iar la intrebarea mea, daca si ceilalti din jurul lui - colegi, prieteni, familie -  au “super puteri” pe care trebuie sa le exerseze zilnic, mi-a spus ca cel mai mult cei din jurul lui au nevoie sa stie ca si ei au super puteri! Si a avut atat de mult sens pentru mine ca m-am gandit si tot gandit: pentru un copil de aproape 10 ani este clar ca noi toti avem “super puteri!” 

Avem o super putere de fiecare data cand tinem in brate pe cineva drag, cand imbratisam, cand mangaiem, cand strangem tare de mana pe cineva care are emotii, sau pe noi insine. Si mai avem o super putere cand vorbim cald, frumos, cand spunem cuvinte bune cuiva sau noua insine, pe care le simtim si care pot fi un sprijin incredibil. Si sa nu uitam de super puterea privitului si ascultatului, cum privind si ascultand “de-a devaratelea” pe cineva sau pe noi insine, ne ajutam SA FIM si ne recunoastem ca fiind o persoana distincta, cu propria simtire si gandire. 

Si toate aceste super puteri au nevoie, nu-i asa, sa fie exersate! Zi de zi!

Pentru ca e usor sa uitam ca avem super puteri adevarate si sa cautam dupa false super puteri care nu functioneaza decat o perioada scurta de timp! Si adevaratele super puteri sunt in interiorul nostru, cresc oricand le acordam timp si atentia noastra buna si sunt acolo pentru noi! 

Sursa imaginii http://superheroesofvictoria.org/event/4th-annual-superhero-kids-day/