Despre Tabara Dorului, pierdere si vindecare

Tabara DoruluiAm participat la sfarsitul lunii august la Tabara Dorului, impreuna cu Asociata Exista Viata dupa Doliu (http://www.existaviatadupadoliu.ro/) si colega mea Iulia din Cluj, si acest articol este despre o parte din experienta mea de acolo, ce a insemnat pentru mine si ce as vrea sa transmit mai departe. Fiecare caz nou in cabinet si fiecare sedinta de terapie si interactiune (ca cea din Tabara Dorului) reprezinta  o provocare: sa transmit mai departe ceva din cunostintele si teoriile, metodele si tehnicile care stiu ca pot ajuta oamenii sa isi vindece ranile sufletului.  Dar mai e o provocare, pe care aceasta tabara mi-a oferit-o: aceea de a putea spune pe viitor, celor cu care voi face terapie si care imi vor cere ajutorul, despre alti oameni (adulti si copii) cu care cu care am lucrat si care au PUTUT sa faca ceva, astfel incat suferinta lor sa se diminueze. 

Add a comment

Despre Schimbare si durere

Schimbarea doareAcesta nu este un articol trist, dar nici optimist, si vorbeste putin despre trairea mea interioara a Schimbarii, intr-un mod realist si autentic.

Cum este pentru noi atunci cand intr-un mic coltisor din viata noastra (personala, profesionala, sociala) sau cand in ditamai sectorul de viata lucrurile sigure si asezate se dau peste cap si siguranta de ieri devine incertitudinea de azi?

Add a comment

La An Nou, Planuri Noi!

In aceasta perioada, mai mult decat in altele, vorbim despre planuri noi noute pentru Anul Nou, despre schimbari, despre angajamente, despre “mai bine” si despre cum sa ajungem acolo. Mai ales in cabinet, am descoperit alaturi de clientii mei cum au nevoie de “mai bine si mai bun”, fie ca este vorba de relatiile cu ceilalti, de joburile actuale sau viitoare, de conditiile de viata, de stilul de viata sau de propriile lor stari emotionale ( carora le-ar prinde bine un mic update spre mai multa liniste, multumire, bucurie, relaxare…)

Add a comment

Noi chiar avem “super puteri”!

Descopar in cabinet, mai ales in lucrul cu copiii, ca avem super puteri! Si descoperirile cele mai uimitoare si pline de sens au venit de unde ma asteptam mai putin: dintr-un desen schitat rapid cu pixul (care arata cum in casa baietelului, fiecare din membrii familiei lui erau in camerele lor, iar peretii camerelor erau extrem de bine reprezentati si ingrosati), dintr-un joc cu o vanata, un brocoli si o vulpita cu 5 minute inainte sa terminam sedinta (care aveau nevoie sa se vada si sa isi vorbeasca), din multe alte jocuri cu cuburi si plusuri si povesti ce pandeau un moment bun sa fie povestite si discutate.

Add a comment

Compararea cu ceilalti - zidurile care nu te lasa sa vezi mai departe

Compararea cu ceilaltiIdeea de comparare cu ceilalti, de a fi in competitie cu ei, pleaca in primul rand din copilarie si adolescenta, cand parintii nostri obisnuiau (adesea fara sa-si dea seama) sa ne compare cu ceilalti. Ii vedeau mai buni, ii vedeau mai cuminti, ii vedeau mai inteligenti… indiferent de cum ii vedeau ei pe ceilalti, faceau aceste comparatii din nestiinta si din motiv ca si parintii lor au procedat odata asemenea cu ei. 

Dupa aceea, a urmat scoala, catalogul cu note, iti mai amintesti?In catalog erau trecute numele a aproximtiv 30 de elevi, cati se aflau intr-o clasa, iar in dreptul fiecarui elev stateau frumos notele sale. Si profesorii erau obisnuiti sa compare elevii intre ei, in functie de notele lor din catalog, nu doar parintii.

Add a comment

Despre IUBIRE in cuplu! La superlativ


Sursa foto: http://www.bbc.co.uk/newsround/16945378

Suntem in toiul unei perioada in care „jumatatile”, ”ciocolata”, „trandafirii” si alte simboluri ale iubirii sunt la mare cautare, fie ca sunt imbratisate, acceptate si defilam cu ele, fie reversul, adica respinse, criticate si in cel mai bun caz ignorati cei care au cazut in plasa „valentinilor”. Si la cabinet am observat  in aceasta perioada o crestere a numarului celor care solicita terapie de cuplu.  Si in fiecare sedinta de terapie cuplu, in care sunt martora uneori la „cele mai cele” furtuni si tunete si fulgere, alteori la cele mai minunate curcubee, ma intalnesc de fiecare data cu 3 reprezentanti:  eu, tu si relatia noastra.

Add a comment

Terapia m-a invatat sa proiectez mai putin

Sursa imagine: www.erinolivo.comde Iuliana Iacob

Cu ceva timp in urma am luat o decizie: sa incep un proces de terapie. Motivul principal care m-a determinat sa iau aceasta decizie atunci, era sa-mi rezolv anumite probleme (de comunicare, de relationare cu oamenii s.a.), dar mai ales, imi doream sa ma cunosc mai bine pe mine insami. Imi doream sa patrund mai mult in tainele personalitatii mele.

Imi doream sa ma autodescopar!

Add a comment

Cand ai stat ultima data de vorba cu tine?

cand ai stat ultima data de vorba cu tinede Iuliana Iacob

Pentru astazi iti voi lansa o provocare: sa stai de vorba mai mult cu tine insuti.

Stiai ca vocea ta interioara stie ce e cel mai bine pentru tine?

Mie mi s-a intamplat sa constientizez de curand acest lucru. 

Am constientizat ca eu insumi ma pot ajuta sa ajung la un echilibru si o armonie cu mine, mult mai repede decat orice alta tehnica de dezvoltare personala sau spirituala.

Add a comment

Poti sa spui NU cand simti nevoia sa faci asta!

Gandeste-te putin la tine, la cum te porti cu cei din jurul tau atunci cand iti cer sa faci sau sa le dai diferite lucruri: cumva iti este greu sa le spui NU, chiar si atunci cand simti ca nu prea ai vrea sa le faci pe plac? Sau poate cateodata spui imediat DA si apoi iti dai seama ca angajamentul pe care ti l-ai luat in felul acesta te nemultumeste, te incomodeaza sau este nedrept fata de tine? Felicitari! Faci parte dintr-un club foarte mare al persoanelor care sunt atat de dragute cu ceilalti incat uita sa mai fie dragute si cu sine. Poate nici nu o faci constient, poate nici nu iei in calcul direct faptul ca daca esti atat de amabil/a, speri ca oamenii sa nu se supere pe tine, sa te placa mai mult, sa aiba o parere buna despre tine, sa eviti conflictele (in care simti ca nu te descurci defel), sa nu fii parasit/a, si in general sa iti faci viata mai usoara. 

Add a comment