Terapie de grup - Constelatii

Intre 2015 si 2017 am avut ocazia transformatoare sa participam la primul grup de formare din Romania in Psihoterapie Orientata pe Identitate, sustinut de prof dr Franz Ruppert, dezvoltatorul metodei propozitiei intentiei (MPI).

Aceasta metoda de lucru se fundamenteaza pe teoria psihotraumatologica, adica pe modul in care traumele psihice creeaza rupturi in psihicul si identitatea noastra, felul in care fiinta noastra dezvolta strategii de supravietuire la aceste traume, si dinamicile care apar astfel, atat in viata noastra interioara, cat si in relatiile noastre cu ceilalti.

MPI faciliteaza constientizarea continuturilor profunde/inconstiente si arata dinamica partilor noastre in interactiune, aducand in afara adevarul nostru interior, dincolo de ceea ce credem noi ca facem sau ca ar trebui sa facem. Aceasta metoda furnizeaza un acces important la feedback-ul intern real al corpului si psihicului nostru la ceea ce traim.

Ce va oferim

Cu Metoda Propozitiei Intentiei putem lucra atat in terapie individuala, cat si in grup (programul intalnirilor noastre de grup aici). Ambele forme sunt profunde si revelatoare, si necesita apoi o perioada de timp in care sa digeram informatia primita din inconstientul nostru. De aceea va recomandam sa lucrati o constelatie atunci cand aveti in minte si suflet o intentie, si apoi sa prelucram in terapie individuala informatiile, senzatiile, emotiile, gandurile si amintirile care au iesit la suprafata.

Daca nu simtiti nevoia decat de explorare si dezvoltare personala, si nu aveti in viata in acest moment dezechilibre si nemultumiri care sa va motiveze pentru un proces terapeutic  mai intens, va recomandam sa participati din cand in cand la grupuri de lucru cu aceasta metoda, si apoi sa va acordati timp sa procesati ceea ce se releva fara suportul unui terapeut.

Dupa constelatii schimbarile pot aparea pe nesimtite, dar pot fi foarte importante!

Priveste peisajul tau interior.
Este primul pas spre a-l putea face mai prietenos.

Cum functioneaza MPI?

Metoda propozitiei intentiei se bazeaza pe teoria psihotraumatologica orientata pe identitate (IoPT), si este metoda prin care se abordeaza vindecarea biografiei noastre traumatice (traumele de identitate, iubire, sexualitate si autoagresiune)

Cand lucram pornim de la o anumita intentie, formulata intr-un anumit fel. In formularea intentiei noastre se face o noua legatura intre memoria noastra implicita, adica trairile inregistrate in corpul nostru dar care nu mai sunt constiente, si memoria explicita, constienta, care furnizeaza amintirile accesibile si cuvintele potrivite pentru a exprima aceasta intentie. In acest fel cuvintele pe care le alegem sunt reprezentarile verbale ale partilor psihicului nostru scindat de trauma, iar interactiunea dintre aceste parti este dinamica lor interna, oglinda a ceea ce s-a intamplat in viata noastra si a modului in care ne-am aparat dezvoltand strategii de supravietuire.

Se lucreaza alegand reprezentanti din grup pentru fiecare cuvant, si rugandu-i sa intre in rezonanta cu acea parte, si sa simta senzatiile, emotiile, gandurile si pornirile care apar in aceasta rezonanta. Acest proces permite scoaterea treptata la lumina a adevarului interior, asa cum a fost trait, dincolo de strategiile de aparare, care evita, neaga si creeaza iluzii care acopera realitatea. Recunoasterea adevarului nostru interior este primul pas care permite reconectarea cu Eu-l nostru, cu identitatea noastra reala, pe care am fost nevoiti sa o abandonam ca sa putem supravietui. 

 

Tot mai multe informatii din medicina, biologie, neurostiinte si epigenetica oglindesc scindarea psihica ce are loc ca efect al traumei pana la nivel celular si de ADN. Cercetarea in neurostiinta a neuroplasticitatii, a neuronilor oglinda si a procesului de rezonanta emotionala de la nivel limbic aduc mai multa lumina asupra  rezonantei care se afla la baza metodei de lucru din psihoterapia orientata pe identitate.

In medicina, deja este binecunoscut faptul ca traumele afecteaza procesele celulare de productie de energie si interfereaza cu secretia de neurotransmitatori care mediaza autoreglarea emotionala, precum dopamina si serotonina. Dezechilibrele acestea, precum si intreruperea conexiunilor intre diverse subsisteme, se propaga in tot organismul, manifestandu-se prin ceea ce noi in mod obisnuit identificam ca fiind boli somatice si/sau psihice. 

Capacitatea noastra de a oglindi emotional si comportamental aceste procese complexe in timpul lucrului psihoterapeutic ne face sa ne simtim interconectati intr-un mod profund si vindecator.

Datorita acestei interconectari, lucrul cu MPI este terapeutic nu numai pentru persoana care exploreaza, dar si pentru reprezentanti, care nu din intamplare sunt “alesi” sa intre in rezonanta cu o anumita parte/cuvant. Procesul de rezonanta face parte de fapt din viata noastra tot timpul, dar el este stimulat si amplificat de:

  • focalizarea care are loc in cadrul metodei, fiindca toti participantii s-au intalnit in mod explicit pentru a aduce aceasta rezonanta in prim plan, a o simti intentionat, constient, voluntar;
  • de dinamica deschisa si transparenta intre membri grupului: intrarea in rezonanta se cere si se ofera liber, asumat.
  • de prezenta continatoare a unui terapeut calificat, care organizeaza un spatiu securizant pentru participanti si nu permite interactiunilor sa devina retraumatizante.

Intalnirea cu continuturile noastre profunde de informatie si energie aduse la suprafata prin intermediul intentiei si rezonantei cu celelalte persoane declanseaza o restructurare a conexiunilor noastre, ca un fel de update de sistem. Asadar fiecare secventa de lucru este un pas inainte catre reconectare si armonizare.

Terapeutica este si intalnirea deschisa cu alti oameni, experimentarea impreuna a unor secvente de interactiune atat de personale si delicate, intr-un mediu in care ne simtim intelesi, sustinuti, in siguranta.  Avem sentimentul de intalnire reala, adevarata, autentica cu persoanele  din grup, dincolo de imaginea noastra exterioara sau de ceea ce incercam sa parem. Este o experienta umana fundamentala, care ne lipseste adesea in epoca mirajului retelelor sociale si a vietii pe repede-inainte. 

Pin It

Psihoterapeut Bucuresti

Psihoterapeut Buzau


©  Terapia Functioneaza - Ioana Dancescu si Irina Ghimbasanu. Toate drepturile rezervate.

Contact rapid