Cele mai comune idei gresite despre psihoterapie

Exista o multime de zvonuri si prejudecati care ne retin din a apela la servicii de consiliere psihologica sau psihoterapie. Ele sunt motivele pentru care nu credem in terapie sau pretextele pentru care nu mergem la terapie. Ca orice prejudecati, izvorasc din lipsa informatiei corecte si din teama de necunoscut si schimbare a fiecaruia dintre noi. Au inceput insa sa fie depasite incet-incet in cultura noastra, gratie deschiderii voastre, a dorintei de a va informa si a va imbunatati viata.

Iata cateva dintre cele mai frecvente prejudecati cu privire la psihoterapie:

  • "Daca te duci la psiholog, inseamna ca esti nebun cu acte in regula." - FALS

Psihoterapeutii si consilierii psihologici nu lucreaza cu nebuni, ci cu persoane aflate in dificultate intr-un anumit moment din viata lor, majoritatea acestora fiind oameni normali care vor sa beneficieze de suport pentru a-si rezolva mai repede si mai bine problemele. Nu ti se vor prescrie medicamente si nu ti se va impune nimic.

  • "Daca te duci la psiholog inseamna ca nu esti in stare sa te descurci singur, deci ca esti incapabil si inferior." - FALS

Daca ai nevoie de sfaturi medicale te duci la doctor, daca ai nevoie de consiliere juridica te duci la avocat, cu alte cuvinte te folosesti de serviciile care iti sunt disponibile pentru a-ti rezolva problemele, si asta denota adaptabilitate si inteligenta. Daca ti-ai rupe un picior te-ai duce sa-l pui in gips, nu ti-ai pretinde sa te descurci singur cu el asa. Este raspunsul potrivit, inteligent, prietenos fata de tine insuti. La fel si sa mergi la psiholog atunci cand ai o dificultate, treci printr-o perioada grea, sau s-a intamplat ceva cu care nu stii inca cum sa procedezi.

  • "Psihologul te poate convinge sau hipnotiza sa faci lucruri pe care nu vrei sa le faci. Psihoterapeutul te poate controla." - FALS

Aceasta frica este intarita mai ales de filmele la care ne uitam. Am vazut atat de rar in filme un psihoterapeut portretizat realist, incat nici nu ma mai obosesc sa ma indignez. Psihoterapia in viziunea noastra este un proces colaborativ, un parteneriat pentru atingerea scopurilor clientului. Nimeni nu-ti va spala creierul intr-o sedinta saptamanala de 50 de minute in care stai confortabil pe un fotoliu si discuti despre ceea ce vrei tu sa discuti.

Chiar si in cazul hipnozei, in care clientul renunta in mai mare parte la control, nu poti fi "programat" sa faci ceva ce nu vrei sa faci. Tin minte un exemplu din scoala, in care terapeutul sugerase clientului in stare de transa ca se poate face mai comod descaltandu-se, daca doreste, slabind nodul la cravata, etc. Clientul a refuzat sa se descalte chiar cand terapeutul a insistat, pentru ca stia ca are o gaura intr-una dintre sosete, si se jena de acest lucru. Chiar in transa profunda, suntem capabili sa respingem sugestiile care nu ni se potrivesc, cu atat mai mult in stare de veghe lucida.

Realitatea este ca psihoterapeutul nu te poate controla, ci doar iti propune noi moduri de a privi lucrurile sau cai alternative, iar tu esti cel care trebuie sa aleaga, sa se implice si sa decida pentru sine.

  • "Daca te duci la terapie vei deveni dependent de psihoterapeut." - FALS

Scopul nostru este sa te ajutam sa revii pe picioarele tale cat mai repede, si sa pleci de la noi cu strategii noi de a te adapta, astfel incat sa faci fata singur dificultatilor. Greutati si probleme avem tot timpul, si celor mai multe le facem fata fara ajutorul psihoterapeutilor. Pentru un terapeut, un caz reusit este cel care nu mai revine in terapie pentru o problema similara.

  • "Nu am bani de terapie, sau consiliere, nu imi pot permite."- FALS

Pretul pentru serviciile unui consilier sau psihoterapeut poate varia in functie de mai multi factori: orasul unde are cabinetul (si implicit costurile de intretinere ale spatiului respectiv), experienta terapeutului si costurile formarii sale teoretice. Insa la fel cum alegem anumite destinatii pentru vacanta, sau anumite restaurante pentru a iesi in oras, exista psihoterapeuti/consilieri ale caror servicii psihologice ni le putem permite. Inainte de a programa o sedinta, noi discutam cu clientii despre pretul sedintei si facem tot posibilul pentru a veni in intampinarea lui.

In cele mai multe cazuri pretul pentru o sedinta de psihoterapie/ consiliere este asemanator cu pretul unei consultatii la un medic specialist intr-un cabinet particular. Sanatatea "psihologica, mentala" este la fel de importanta ca sanatatea fizica pe care specialistii in domeniu ne sugereaza sa avem grija "evitand consumul in exces de sare, zahar, grasimi". Noi am putea adauga: "pentru o viata interioara sanatoasa fiti sinceri cu voi insiva, discutati cu cei apropiati problemele pe care le aveti, si apelati la ajutor psihologic specializat."