Skip to main content

Scrisoare de final de an către Sine

”Dragă Eu,

Să știi că tu ești bine, azi e 31 decembrie 2023 și vreau să-ți spun pe scurt cum a fost 2023 pentru tine.

Te-ai pregătit pentru 2023, așa cum faci tu în ultimii ani, cu conștiinciozitatea unui elev silitor (îmi amintesc doar de 2020 când rezoluțiile noastre au fost mult mai cuminți și limitate de un viitor care parcă nu mai era deloc în mâinile noastre). Te-ai activat emoțional și ți-ai formulat intenții pentru 2023, ai făurit planuri și visuri pline de sens pentru tine și cei din jurul tău. Ai avut în mâini mai multe portocale pe care ai încercat să le ții într-un echilibru fin: sportul, mișcarea și relaxarea, cititul și dezvoltarea personală, terapia și auto-terapia, mâncarea și fasting-ul, relațiile sociale și călătoriile, relațiile cu familia de origine și cu cea pe care ți-ai ales-o, interiorul și exteriorul, prezentul și viitorul.

Ce a funcționat și ce a ieșit din toate acele rezoluții? Păi, la fel ca in ceilalți ani unele cifre au crescut (de exemplu numărul de cărți asculte pe cea mai prietenoasă aplicație audio), în timp ce altele au luat-o vitejește la vale (de exemplu minutele petrecute într-o stare de meditație/mindfulness). Unele intenții s-au materializat, iar altele au rămas pe bucket list-ul tău pentru 2024. Au intervenit surprize și neprevăzutul ți-a trimis suficient de multe semnale, cât să observi că inima ți-o ia la trap și somnul nu se mai lipește de tine în unele nopți.

Ai descoperit suficient de multe locuri noi în 2023. Nici prea multe, nici prea puține, de la noua/vechea cafenea deschisă lângă cabinetul tău, căreia nu-i trecuseși niciodată pragul, la mări și oceane aflate la mare depărtare de casă. Oooo, și au mai fost toate întâlnirile cu prietenii în jurul unor mese delicioase. Ai mâncat bine, te-ai bucurat de combinații noi alimentare, ai încercat ingrediente noi și ai gătit mai mult în 2023.

Ce mi-ar plăcea să știi despre tine și intențiile tale pentru un An Nou? Că îți face bine să le ai, să le formulezi și să le arunci în univers! Așa cum arunci într-un lac limpede și liniștit o pietricica șlefuită, care trasează de fiecare dată unduiri și valuri pe suprafața apei. Când apa este însă agitată, (și o siguranță o să fie și agitată) ține-te bine, respiră și ține pietricica strâns în mână: o să revină în viața ta și un moment de liniște, nimic nu este permanent, nici furtuna, nici vremea bună. Intențiile tale rămân alături de tine, ca un far luminos stabil și pe furtună, și pe vreme bună.

Și indiferent ce s-a întâmplat în 2023 cu intențiile, planurile și dorințele tale tu ai rămas de partea ta. Ai fost atentă la tine. Pur și simplu nu ai mai uitat de tine. Ai avut grijă și te-ai uitat la corpul tău. Ai avut grijă și ai ținut cont de nevoile tale. Ți-ai avut Da-ul și Nu-ul la îndemână zi de zi. Ai plâns când ai simțit nevoia și ai trăit multe emoții intense. Ți-a fost frică și ai fost și curajoasă . Te-ai înfuriat și ai clocotit de furie atunci când cineva ți-a făcut o nedreptate. Ai râs cu poftă și te-ai bucurat cu inima plină de lucruri obișnuite.

Ai trăit și ai simțit multe în 2023. Nu ți-a fost ușor. Dimpotrivă. De multe ori te-ai trezit cu vechile mecanisme dând năvală peste tine. Te-ai trezit amorțită și în negarea realității. Ai râs când era de plâns și ai zis cu fața luminoasă că ești bine, când nu erai de fapt. Te-ai izolat și ai apelat puțini prieteni și apropiați. Uneori ai fost ca o umbră care face lucrurile pe pilot automat. Alteori ai compensat până aproape de epuizare fizică și emoțională, pentru a liniști temporar monstrul acela interior, care nu poate fi niciodată liniștit prin ceea ce faci, ci doar prin cine ești.

Și chiar și așa ești bine și ești mai bine cu tine decât ai fost vreodată. Poate pentru că acum știi ce zace în tine. Poate pentru că te cunoști mai bine. Poate pentru că simți și trăiești mai autentic ca oricând și de aici vine o liniște interioară pe care nimic nu o putea cuprinde înainte. Pentru că acum te vezi și în culori, dar și în alb și negru uneori, dar știi că nici albul, nici negrul, nici culorile nu sunt permanente. Mai mult ca niciodată ești într-o continuă mișcare, schimbare, dar măcar acum ești TU la cârmă și știi că ești TU acolo, nu o mască care se vrea a fi tu.

Sunt sigură că urmează pentru tine un 2024 bun și provocator, lin și agitat, stabil și dinamic, ca toți ceilalți ani, și ca nici unul de până acum. Combinația asta de familiar și nou este tot ce știu și știu că știi și tu că urmează. Și mă bucur din plin de momentul acesta, de ziua asta de 31 decembrie 2023, de viitorul devenit prezent și trecutul la care mă uit cu drag și iubire. Ești bine și Eu sunt Tu peste aproape un an.

Te aștept cu brațele deschise și cu orice ar fi să simți, să faci și să gândești în tot anul 2023!”

(pozele sunt dintr-o excursie în Malmo, Suedia, din septembrie 2022 :)

Etichete: identitate, Rezolutii2023, Intentii2023, Journaling, Scrisoarecatresine