Au urmat in acesti ani de activitate, primele solicitari de terapie Online pentru persoanele care nu se aflau in tara si doreau sa lucreze cu cineva din Romania. Astfel ca in aceste cazuri am avut nevoie de un context de lucru adaptat acestei forme de terapie. Si au fost necesare in aceste cazuri conexiunea la internet, camera web a laptopului, o pereche de casti cu microfon si aplicatia Skype. Si am mai avut nevoie de ceva mai mult curaj si motivatie si deschidere, pentru ca inseamna sa acceptam in procesul nostru terapeutic si un mediator al intalnirii live din cabinet. Si acest mediator este ecranul calculatorului (si conexiunea la internet, aplicatia Skype si toate celelalte elemente din spate), care iti transmite cum vorbeste si cum arata cealalta persoana. Iti arata putin si camera unde este aceasta persoana si care sunt reactiile ei non verbale de la nivelul mainilor si a fetei. Si astfel, in toate sedintele de terapie Online suntem tot timpul noi 3: terapeutul, clientul si Pc-ul/ Skype-ul/ Internetul/ telefonul.
Toate celelalte elemente despre ce inseamna psihoterapia si ce se intampla la o prima sedinta raman neschimbate si in cazul terapiei Online si se aplica aceleasi principii generale ca si in cazul unei sedinte la cabinet. Ramane la fel de importanta confidentialitatea si faptul ca psihoterapeutul, chiar si din spatele PC-ului nu te va judeca, nu-ti va da sfaturi, nu va lua decizii in locul tau, dar va face tot posibilul sa te ajute sa gasesti solutiile cele mai potrivite pentru tine.
Ce am constatat, in ultimii ani de practica cu cazurile de terapie Online folosind aplicatia Skype, este ca daca e sa functioneze terapia, sa existe chimia potrivita si relatia terapeutica sa se formeze, se formeaza si atunci cand lucram Online. Avem nevoie de mai mult timp si grija si disponibilitate pentru ca daca suntem 3 la fiecare sedinta de terapie online (eu, clientul si PC-ul/ Skype-ul) atunci noi 3 vom intra altfel in relatie decat daca am fi doar eu si clientul la cabinet.