Terapia Online
In 2009 terminam prima etapa in procesul de formare in psihoterapie si consiliere psihologica – programul de Master si orele de dezvoltare personala necesare acreditarii. Nu ne amintim sa fii luat in calcul terapia online. Nu ne amintim de FB si nici de prezenta constanta a prietenului Google pe telefon/tableta, sau Google Maps sau orice alta aplicatie, de care ati auzit si la care apelati acum.
S-au schimbat multe lucruri de atunci, atat in mediul online cat si in cel interior, personal si profesional. Am dezvoltat site-ul cabinetului si acesta este prezent acum constant in Online cu informatii despre activitatea noastra. Am urmat alte cursuri de specializare, multe workshopuri si conferinte si ore de terapie personala. Am cunoscut sute de persoane care au venit la cabinet si cu care am lucrat constant in toata aceasta perioada. Si undeva pe parcurs am facut cunostinta si cu Terapia Online.
Cum ne-am cunoscut? Cred ca primul contact cu Terapia Online a fost din momentul in care un client suna si programa o sedinta si procesul psihoterapiei incepea practic din momentul discutiei telefonice. Au fost multi clienti care au recunoscut ulterior in cabinet, ca vocea, tonul, cuvintele folosite si intreaga structura a conversatiei telefonice au creat o “punte de legatura buna” intre ei, nevoile lor de ajutor si ceea ce puteam oferi. Am avut asadar in ultimii ani un feedback bun, constant si valoros legat de cum incepe “terapia la telefon”.
Au urmat in acesti ani de activitate, primele solicitari de terapie Online pentru persoanele care nu se aflau in tara si doreau sa lucreze cu cineva din Romania. Astfel ca in aceste cazuri am avut nevoie de un context de lucru adaptat acestei forme de terapie. Si au fost necesare in aceste cazuri conexiunea la internet, camera web a laptopului, o pereche de casti cu microfon si aplicatia Skype. Si am mai avut nevoie de ceva mai mult curaj si motivatie si deschidere, pentru ca inseamna sa acceptam in procesul nostru terapeutic si un mediator al intalnirii live din cabinet. Si acest mediator este ecranul calculatorului (si conexiunea la internet, aplicatia Skype si toate celelalte elemente din spate), care iti transmite cum vorbeste si cum arata cealalta persoana. Iti arata putin si camera unde este aceasta persoana si care sunt reactiile ei non verbale de la nivelul mainilor si a fetei. Si astfel, in toate sedintele de terapie Online suntem tot timpul noi 3: terapeutul, clientul si Pc-ul/ Skype-ul/ Internetul/ telefonul.
Toate celelalte elemente despre ce inseamna psihoterapia si ce se intampla la o prima sedinta raman neschimbate si in cazul terapiei Online si se aplica aceleasi principii generale ca si in cazul unei sedinte la cabinet. Ramane la fel de importanta confidentialitatea si faptul ca psihoterapeutul, chiar si din spatele PC-ului nu te va judeca, nu-ti va da sfaturi, nu va lua decizii in locul tau, dar va face tot posibilul sa te ajute sa gasesti solutiile cele mai potrivite pentru tine.
Ce am constatat, in ultimii ani de practica cu cazurile de terapie Online folosind aplicatia Skype, este ca daca e sa functioneze terapia, sa existe chimia potrivita si relatia terapeutica sa se formeze, se formeaza si atunci cand lucram Online. Avem nevoie de mai mult timp si grija si disponibilitate pentru ca daca suntem 3 la fiecare sedinta de terapie online (eu, clientul si PC-ul/ Skype-ul) atunci noi 3 vom intra altfel in relatie decat daca am fi doar eu si clientul la cabinet.
Pentru cine este indicata terapia online?
Terapia Online (folosind aplicatia Skype sau email-ul) este indicata tuturor celor care vor sa isi rezolve problemele sau dificultatile din viata lor, apeland la un psihoterapeut si se simt confortabil cu a primi ajutor, ghidare si orientare terapeutica Online. In majoritatea cazurilor de terapie Online cu care am lucrat pana acum, motivatia clientilor a fost legata si de faptul ca un terapeut roman nu era usor de gasit in orasul din afara tarii, unde respectivul client locuia. Si mai mult decat atat, clientii isi doreau sa vorbeasca in limba romana in sedintele de terapie.
O alta motivatie a clientilor pentru a apela la Terapia Online a fost legata de primirea unei recomandari bune, iar faptul ca nu erau din acelasi oras cu noi, a insemnat ca singura varianta de a lucra impreuna, ramanea cea Online.
Au fost si cazuri in care mai multe sedinte Online, folosind Skype, au fost urmate de o sedinta sau doua “live”, la cabinet. Am simtit alaturi de acesti clienti, ca ne-a fost de ajutor in construirea relatiei terapeutice de lucru si contactul direct, fara mediatorul (PC-ul / laptopul) din timpul sedintelor Online. Insa aceste cazuri reprezinta mai degraba exceptia, decat obisnuinta.
Debutul unei terapii Online poate fi corelat si cu o perioada cand disponiblitatea fizica de a ajunge la cabinet nu prea exista. Exemplele in acest caz sunt perioadele de concediu de maternitate, perioadele cand calatoresti mult (datorita job-ului sau a altor probleme), perioada de recuperare fizica dupa boli/ interventii chirurgicale. Si mai pot fi situatii si momente diferite in viata, cand contextul terapeutic Online este pur si simplu ceea ce simti ca ti se potriveste si ai nevoie la acel moment.
Ce este bine de stiut despre Terapia Online?
Cat costa?
In acest moment, o sedinta de psihoterapie individuala online dureaza 50 de minute si costa 45E cu Ioana sau 30E cu Irina. In cele mai multe situatii, clientii cu care am lucrat au optat pentru varianta de a achita sedintele direct in conturile noastre dupa fiecare sedinta, si ulterior au primit de la noi factura pe mail, pentru sedintele achitate. Vedeti aici toate preturile noastre.