Ce se intampla
la prima sedinta de consiliere/psihoterapie
Pentru noi fiecare client este unic, de unde rezulta ca fiecare interactiune si psihoterapie/ consiliere are si ea un caracter unic, irepetabil 100% cu un alt client. Insa sunt unele puncte cheie pe care le avem in vedere la prima sedinta indiferent de tipul de client (cuplu, familie, persoana individuala, copii insotiti de parinti, adolescenti care vin singuri) si de motivele pentru care a venit la terapie:
- Inainte de intalnirea propriu–zisa este necesara o programare! Te rugam sa folosesti datele din rubrica Contact, pentru a stabili o intalnire sau a cere detalii suplimentare.
- Vom discuta despre motivul pentru care ai venit la terapie (ce nu mai merge in viata ta, sau ce iti doresti sa faci);
- Vom explora in ce fel e asta o problema pentru tine. Aceeasi stare de fapt ne poate deranja in diferite moduri si e important sa ne dam seama cum ne deranjeaza ca sa gasim impreuna cea mai potrivita solutie;
- Vom explora ce ai facut deja pana acum legat de problema ta;
- Vom clarifica ce doresti sa obtii sau ce obiective ai;
- Ce efort esti dispus sa depui pentru a depasi problema;
- Vom discuta despre Consimtamantul Informat
- Prima intalnire e dedicata cunoasterii tale si a problemei/problemelor tale.
- Vom incerca sa raspundem la orice nelamurire sau intrebare ai legate de procesul de terapie.
- Vom explora ce astepti sa se intample atat in sedinte, cat si ca rezultat al venirii la terapie/consiliere. In ce fel te poate ajuta terapeutul sa iti atingi obiectivele, ce astepti sa faca el si ce rol iti revine tie;
- De obicei la sfarsitul primei intalniri vom stabili impreuna daca putem colabora si care va fi data urmatoarei intalniri. In general, in primele cateva sedinte se petrec schimbari importante si se vede daca ceea ce facem impreuna in terapie este eficient pentru tine. Daca nu simti nici o diferenta e probabil un semnal ca trebuie sa schimbam ceva in abordarea noastra sau sa ne oprim cu totul si sa cautam un alt terapeut cu care sa te potrivesti mai bine.
Consimtamantul informat
Consimtamantul informat este un contract de prestari servicii psihologice de consiliere sau terapie. El expliciteaza regulile, limitele si conditiile in care vor avea loc sedintele noastre, in asa fel incat sa fie totul cat mai clar si transparent si sa stim la ce sa ne asteptam, si tu si noi.
El contine o sectiune in care sunt mentionate datele cabinetului nostru si datele tale personale, iar apoi o serie de paragrafe care clarifica regulile a ce facem, cum facem, cat costa, etc.
Cel mai adesea, ne intalnim cu clientii nostri o data pe saptamana.
In cazuri deosebite, in care starea ta e foarte afectata, ne putem intalni de doua ori pe saptamana.
Pe masura ce te reechilibrezi, revenim la o singura sedinta saptamanala, iar cand te simti mai bine si ne apropiem de incheierea terapiei, ne putem vedea o perioada o data la doua saptamani.
Intotdeauna vom stabili impreuna cu tine frecventa pe care o simti a fi cea mai potrivita.
In acest moment, tarifele de baza percepute de cabinetele noastre din Bucuresti si Buzau pot fi consultate aici: Tarife actuale
In cazul in care nu reusesti sa ajungi la o intalnire programata contacteaza-ne pentru a reprograma. Te rugam, tocmai pentru a putea fii disponibile pentru toti clientii nostri, sa ne anunti cu cel putin 24 de ore inainte ca ai dori sa anulezi/ reprogramezi o intalnire.
La noi functioneaza urmatoarea Regula:
- nu reusesti TU sa ajungi la intalnire si nu anunti in timp util - vei plati sedinta pierduta;
- nu reusim NOI sa ajungem la sedinta si nu anuntam in timp util - urmatoarea intalnire va fi gratuita pentru tine.
Acesta este un gest de respect reciproc pentru timpul si programul nostru si al tau.
Ca sa va putem ajuta cat mai eficient, noi lucram cu niste fise prin care monitorizam impreuna evolutia starii tale si a relatiei terapeutice. Ele sunt foarte simple, dar extrem de importante ca sa stim cat mai repede daca suntem pe drumul cel bun sau e nevoie sa mai facem ajustari.
Nici o informatie nu va fi divulgata unor alte persoane fara acordul tau explicit. Daca iti dai acordul, sedintele pot fi inregistrate audio, aceste inregistrari fiind pastrate in siguranta si distruse la cererea ta sau la expirarea termenului legal.
Asistenta psihologica pe care ti-o acordam se bazeaza pe numeroase cercetari stiintifice care ne ajuta sa imbunatatim permanent calitatea serviciilor de care beneficiezi. Am aprecia permisiunea ta ca unele date relevante din procesul tau terapeutic sa poata fi incluse in studii de cercetare, fara nici un element care sa-ti lezeze confidentialitatea.
Limitele confidentialitatii sunt reglementate prin lege: in cazul pericolului de suicid, abuz asupra minorilor, posibila vatamare fizica sau crima psihologul este obligat sa anunte autoritatile. Cand observam ca exista un pericol de acest gen, fie pentru tine fie pentru altcineva, tu vei fi prima persoana cu care vom discuta acest lucru, si vom stabili impreuna cum putem sa evitam aceasta situatie.
Atunci cand esti intr-un proces de psihoterapie sau consiliere psihologica iti poti rezolva problemele si dificultatile, iti poti imbunatati relatiile cu ceilalti, poti invata moduri noi si mai “prietenoase” de a te privi pe tine, si poti duce o viata mai satisfacatoare.
In acelasi timp trebuie sa stii ca nu exista garantia ca aceste lucruri se vor intampla. Depinde de fiecare persoana, de scopurile sale si de efortul pe care este dispusa sa il faca. Noi suntem ghizii si sustinatorii tai, dar nu putem face lucrurile sa se intample pentru tine.
Procesul terapeutic presupune si riscuri: lucrurile care se discuta de multe ori in terapie pot fi neplacute si dureroase, si poti trece prin momente de suferinta si discomfort. Schimbarea ta te poate face sa-ti reevaluezi relatiile si sa realizezi ca unele nu sunt sanatoase pentru tine.