Skip to main content

De-a lungul experienței mele profesionale, din ultimii 20 de ani am fost la multe conferințe și prezentări, unele au rămas mai vii în memorie, altele s-au estompat firesc în timp. Ce mi-am propus de fiecare dată? Să învăț din întâlnirea și energia fiecărui om care vrea să-mi spună ceva! La Oslo, în septembrie 2023 cred că am învățat și integrat cât pentru toate experiențele când îmi era greu să stau, să fiu prezentă, când mintea mea alerga după altceva și eu după ea, cu degetul arătător ridicat, criticând fuga și implorând atenția să stea cu mine și să învețe ceva!

Etichete: procesarea traumei, rezilienta, psihic sanatos, sanatate emotionala, metoda intentiei

Citește mai departe …From Oslo, with Love - Amintiri de la Conferinta IOPT, 2023

Vacanța din vara lui 2023 a însemnat pentru mine un loc, o stare, o emoție, o alegere cu care am fost în parte confortabilă, în parte ambivalentă. Oare să aleg cunoscutul, familiarul, siguranța sau să merg spre nou, neprevăzut, aventură? Mister sau familiaritate m-am întrebat când am creionat planurile de vacanță.... Am crezut că aleg siguranța și familiaritatea și am mers în același sat grecesc ca anul și trecut. Experiența din vara lui 2023 din satul Paliouri este și motivul pentru care scriu. Este locul și contextul care mi-a adus starea de joacă și de provocare, despre care vreau să scriu.

Etichete: stimularea partii sanatoase, resurse, set mental de crestere, rezilienta, psihic sanatos, vacanta 2023

Citește mai departe …From Greece, with Love! Amintiri din vara lui 2023, din Grecia

Scriu pentru că vreau să îmi aduc aminte de mine la 39 de ani și să marchez un alt moment important din relația cu mine însămi.

Și să aduc o mulțumire celor care mi-au trimis printr-o urare, cu mai multe sau mai puține cuvinte (poate la fel ca în metoda intenției) tot Binele, Bunul, Frumosul și Sănătosul atât de necesare la orice vârstă. Și sper ca tot ceea ce mi-ați transmis mie să facă parte și din urarea cu care v-ați îmbrățișa pe voi înșivă, de ziua voastră. Dar știu cum e să fii mai înțelegător, mai empatic, mai Acolo pentru celălalt decât pentru tine. De fapt, este parte din procesul de însănătoșire psihică să nu mai funcționezi în această dualitate și să fii cu tine așa cum ești cu prietenul tău bun. 

Etichete: emotii, aniversare, rezilienta, psihic sanatos, igiena emotionala

Citește mai departe …39 de ani și primele fire de păr alb

Sâmbătă 24 iunie, Buzău

Se iau oameni de-ai Buzăului și din împrejurimi, deopotrivă specialiști din zona de sănătate mintală, cât și oameni obișnuiți, se organizează un Centru foarte, foarte primitor ”Iazul Morilor” și se facilitează accesul unora la ceilalți. Ce ar fi specialiștii fără oameni interesați de dezvoltare personală și oamenii fără insight-urile și aha-urile pe care discuțiile obișnuite, pe teme (ne) vorbite cu specialiști le provoacă? Și cum reziliența fiecărui individ se susține și prin acțiuni colective, la această dezvoltare a rezilienței participanților am contribuit și eu la conferința despre traumă psihică și atelierul practic, folosind metoda constelației intenției, pe care le-am susținut.

Etichete: vindecare, procesarea traumei, resurse, rezilienta, Dr Gabor Mate, sanatate emotionala, trauma psihica, igiena emotionala

Citește mai departe …Conferința Despre trauma psihică, pe înțelesul tuturor - Buzău, 24 iunie 2023

M-am dus să scotocesc după poze, la îndemnul unei foste colege care ne ruga să împărtășim poze din liceu și am descoperit zeci de poze în punga/plicul cărat după mine, prin vreo 3 case. De unele uitasem, pe unele eram sigură că le-am pierdut, altele erau undeva printr-un cotlon uitat al memoriei. Povestea mea din aceste poze este ușor diferită de cea pe care aș fi spus-o fără să mă uit la ele. Asta face mintea noastră, construiește povești și îți găsește aliați și protectori la tot pasul. Așa supraviețuim.

Etichete: vindecare, resurse, rezilienta, psihic sanatos, Dr Gabor Mate, igiena emotionala

Citește mai departe …După 20 de ani de la terminarea liceului

”Dragă Eu,

Să știi că tu ești bine, azi e 31 decembrie 2023 și vreau să-ți spun pe scurt cum a fost 2023 pentru tine.

Te-ai pregătit pentru 2023, așa cum faci tu în ultimii ani, cu conștiinciozitatea unui elev silitor (îmi amintesc doar de 2020 când rezoluțiile noastre au fost mult mai cuminți și limitate de un viitor care parcă nu mai era deloc în mâinile noastre). Te-ai activat emoțional și ți-ai formulat intenții pentru 2023, ai făurit planuri și visuri pline de sens pentru tine și cei din jurul tău. Ai avut în mâini mai multe portocale pe care ai încercat să le ții într-un echilibru fin: sportul, mișcarea și relaxarea, cititul și dezvoltarea personală, terapia și auto-terapia, mâncarea și fasting-ul, relațiile sociale și călătoriile, relațiile cu familia de origine și cu cea pe care ți-ai ales-o, interiorul și exteriorul, prezentul și viitorul.

Etichete: identitate, Rezolutii2023, Intentii2023, Journaling, Scrisoarecatresine

Citește mai departe …Scrisoare de final de an către Sine

În octombrie 2022, în cadrul primei zile din conferința ”Normal Anormal” organizată de ISTT la București, Dr. Gabor Mate a vorbit despre relația părinte copil și cartea pe care a recomandat-o de multe ori în timpul prezentărilor sale ”Cum să ne păstrăm copiii aproape. De ce părinții trebuie să fie mai importanți decât prietenii” – ”Hold on to your kids Why Parents need to matter more than peers”. Nu este doar o carte de parenting, ci una pentru noi toți! Pentru noi care am fost și suntem în risc să renunțăm la părți din noi, la autenticitatea noastră pentru a avea acces la relații și la atașament. Pentru noi care suntem la rândul nostru fie adulți în căutarea unei vindecări emoționale, fie părinți sau apropiați de părinții care își cresc copiii. Una dintre ideile aparent simple și banale cu care însă am rezonat puternic este aceea că parenting-ul NU este un skill pe care părinții trebuie să îl învețe!!!

Etichete: trauma, resurse, parenting, atasament, Dr Gabor Mate, recomandare de carte

Citește mai departe …Ce am învățat de la Gabor Mate despre relația părinți copii

Care sunt cele două elemente din natura care trezesc sentimente puternice de veselie, bucurie și distracție în sufletele copiilor de toate vârstele? Fără doar și poate zăpada și apa (nu citez rezultatele unor cercetări făcute de specialiști britanici, ci mai degrabă bunul simț).

Și cum eu nu sunt mare fan (aproape deloc) zăpadă, frig, sporturi de iarnă, mie îmi mai rămâne doar apa! Și m-am bucurat de apă și de căldură de când mă știu! Eu eram și încă mai sunt emoționată (așa cam „ca la școală”) când văd marea pentru prima dată în an!

Etichete: resurse, vacanta2022, rezilienta, psihic sanatos, grija de sine

Citește mai departe …From Greece, with Love! Amintiri din vara lui 2022, din Grecia