Despre Schimbare si durere

Despre Schimbare si durere

Acesta nu este un articol trist, dar nici optimist, si vorbeste putin despre trairea mea interioara a Schimbarii, intr-un mod realist si autentic.

Cum este pentru noi atunci cand intr-un mic coltisor din viata noastra (personala, profesionala, sociala) sau cand in ditamai sectorul de viata lucrurile sigure si asezate se dau peste cap si siguranta de ieri devine incertitudinea de azi?

Si apar tot soiul de momente de confuzie si ambivalenta, pe principiul “pe asta o vedeam venind” (pentru ca DA! sunt multe Schimbari despre care o parte din noi stie, le poate anticipa sosirea) si totusi ceva in interior doare! Pentru ca schimbare si crestere fara disconfort si durere - la inceput cel putin - eu nu am trait sau simtit si nici la altii nu prea am vazut!

E ca atunci cand apar puseele de crestere in pubertate si adolescenta si anumite parti ale corpului dor. Imi amintesc ca am simtit durere in picioare si cred ca am auzit, sau am intuit eu cumva ca e de bine, ca asta inseamna ca ma voi face mare! Si m-am facut! Pana la aproape 1 m 60! :)

Sau ca atunci cand doare despartirea de colegii din scoala / facultate si totusi parca de abia astepti sa faci loc unor alti oameni in viata ta. Si asta imi amintesc ca am simtit, mai ales la sfarsitul liceului, ca un soi de durere “cheauna” de cap si suflet, care nu avea asa mult sens. Terminasem bacul si urma facultatea pe care o visam, doream, idealizam in mintea mea si totusi ceva in suflet ma durea!

Si cat de uriasa am simtit ca este schimbarea in viata mea cand, dupa nenumarate lupte ale “nervilor”, sprinturi si maratoane interminabile, in sfarsit dormeam primele nopti in dormitorul meu, pe salteua mea / in patul meu din casa mea! Ultima fraza are o multime de pronume posesive, care se refera la EU –ul meu si este despre o schimbare tare mult dorita si gandita si muncita! Si cum au fost primele nopti in prima/ noua mea casa? Dureroase, atat fizic cat si emotional!! Corpul meu si mintea au avut nevoie de timp si de intelegere ca noua casa si noul pat sunt ok, sunt de incredere, sunt potrivite si nici mintea, nici corpul nu au putut sa accepte schimbarea cu maxima si totala bucurie din prima clipa! Treptat insa, patul meu s-a transformat in cel mai super, mega, ultra fain loc din casa si o oaza de energie si relaxare! :)

Cred ca Schimbarea importanta pentru noi, fie ca este intuita si dorita, fie ca vine pe neasteptate, vine la pachet cu tot felul de emotii si trairi. Si multe schimbari activeaza cumva, din toata constelatia de emotii si simtiri mai ales neincrederea si nesiguranta si vulnerabilitatea: “oare o sa imi iasa, o sa reusesc?”, “de ce tocmai acum, de ce n-a mai durat putin pana sa…?”, “oare nu era mai bine inainte?, ”cum stiu ca am facut alegerea buna? Oare am facut alegerea cea mai buna?”, “cine voi fi dupa aceasta schimbare, in ochii mei si a celor importanti pentru mine?”….si lista poate continua. De fapt, teama, neincrederea si vulnerabilitatea se hranesc cu toate aceste intrebari si cu cat nesiguranta e mai mare, creste si secretul despre toate aceste emotii si trairi.

O idee sanatoasa si diferita este sa vorbim despre aceste nesigurante, sa le intelegem sursa si intentia: vor sa ne protejeze si sa ne niveleze cumva terenul, in caz de o tranta zdravana. Ce nu stiu insa frica si vulnerabilitatea, e ca avem si alti prieteni acum (putem sa recunoastem fata de noi insine ce simtim, sa vorbim despre asta, sa scriem), iar protectia cu orice pret inseamna blocaj si neschimbare, iar durerea ca reactie la Schimbare este normala si sanatoasa!

Pin It

Etichete: schimbare , durere, adaptare, frica de schimbare

Psihoterapeut București

Psihoterapeut Buzău


©  Terapia Funcționează - Ioana Dăncescu și Irina Teșcan (Ghimbășanu). Toate drepturile rezervate.

Contact rapid