Skip to main content

From Greece, with Love! Amintiri din vara lui 2023, din Grecia

Vacanța din vara lui 2023 a însemnat pentru mine un loc, o stare, o emoție, o alegere cu care am fost în parte confortabilă, în parte ambivalentă. Oare să aleg cunoscutul, familiarul, siguranța sau să merg spre nou, neprevăzut, aventură? Mister sau familiaritate m-am întrebat când am creionat planurile de vacanță.... Am crezut că aleg siguranța și familiaritatea și am mers în același sat grecesc ca anul și trecut. Experiența din vara lui 2023 din satul Paliouri este și motivul pentru care scriu. Este locul și contextul care mi-a adus starea de joacă și de provocare, despre care vreau să scriu.

Toată energia pe care NU am mai investit-o în căutat și descoperit locuri noi am pus-o în joacă!

M-am jucat mai ceva ca un copil timp de 7 zile!

Zeci de minute de jucat mima în piscină, campionate de cărți, și reamintit regulile de la Șeptică și  Macao și Kems și cautat cum se joacă Poker cu pietricele, în loc de bani. Zeci de ore de stat în apă și bălăcit și înotat cu bețe colorate (sau cum să te faci că înoți, fără să înoți efectiv, că mai ai nevoie de lecții de înot), volei pe plajă, minge de plajă, concurs cu fresbee, 2 modele de fresbee, ca nah, doar nu era să ne plictisim cu un singur model. Jocul cu palete, care nu erau nici pe badminton, nici de tenis, pe malul mării și în piscină, și bucuriile mingiilor nimerite, urmate de Oooohhh-urile acelorași mingii, care zburau departe de direcția intenționată. FIY, am recuperat toate cele 4 mingii, nu am lăsat pe nimeni în urmă!

Joc și joacă pe repeat! Zi și noapte!


Plus mâncarea savuroasă, de la aceleași 4 taverne din sat, plus o scurtă expediție la un restaurant din satul vecin, unde nu mișcau decât pisicile când am ajuns spre după amiază, după o zi întreagă de jucat mima. Cum mimezi monogamie, porumbel, salată grecească, Dionisos, Gabor Mate, party pooper, măslin, evreu, Artic Monkeys și alte zeci de cuvinte pe care mințile noastre le-au plăsmuit, după proiecțiile și gurile de inconștient colectiv în care am plonjat? Cu multă distracție și voie bună. Cu prietenie și un spirit de competiție inevitabil. Cu umor și seriozitate și hohote de râs deopotrivă. Cu scânteia și bucuria pe care aceste jocuri le provoacă și pe care ți le recomand din tot sufletul.

Când te-ai jucat ultima dată mima? Dar cărți? Dar orice joc care implică ”sporturi de apă”, cu mingii, sărituri, stropit, udat și speriat pe cineva care moțăie și este luat pe sus cu apa rece din mare? Poate e momentul să îți propui o sesiune de joacă, pe cinste cu prietenii sau familia ta!

Ce a venit pe neașteptate în această vacanță, care era menită să fie liniștită și fără (prea multe) elemente neprevăzute este viața! Și viața înseamnă de fapt provocări și probleme de rezolvat! Schimbări de acomodat! Teritorii noi de cucerit! Oameni noi de abordat. Bateria mașinii noastre, inima și sufletul oricărei mașinării, a cedat în penultima zi de vacanță. Sigur că ne-a trimis mesaje de avertizare pe parcurs, nu a picat chiar de nicăieri. Dar cum tendința de a nega realitatea, ca mecanism de protecție, este oricând (ai nevoie) la îndemână am sperat și am gândit că o să reziste până urma să ajungem în țară. Nu a fost așa. Ne-a dat drumul peste cap și am ajuns astfel pentru o jumătate de zi într-un service grecesc, cu oameni care lucrau în ritmul și stilul lor. Ce ritm o să mă întrebi? Aș zice așezat și ocupat, mai puțin grăbit și cu presiunea activității undeva alături, ca un partener de drum, fără să se identifice cu stresul muncii și al presiunii unor turiste care își voiau mașina reparată repede și bine! Nu s-au grăbit, dar nici nu au dormit în post. Și a durat atât cât a durat! Și am ajuns în prezent cu o mașină fășneața și sănătoasă, care are o inimă/baterie grecească! Nu o fi chiar întâmplător la cât de mult mi-a plăcut Gecia și ceea ce am simțit în vacanța asta!

Așa cum tot zic aici în articolele pe care le scriu de ceva vreme, chiar cred că avem o mare nevoie să ne antrenăm ochii și mintea să vadă Bunul, Frumosul, Naturalul care ne înconjoară și să fim deschiși și curioși cu tot ceea ce ne înconjoară! Până la urmă noi ”nu vedem bine decât cu inima. Esențialul este invizibil pentru ochi.” (Antoine de Saint-Exupéry în „Micul Prinț”).

Las amintiri și niște poze random! Poze realizate de prietenii mei, prin filtrul frumosului și a dragului de oameni, de locuri, de mâncare, de natură, de măslini și de rodii! Cred însă că este vacanța în care am făcut cele mai puține poze, în care am lăsat 7 zile social media în lumea ei, o lume în care este permanent cineva conectat, și timp în care am trăit și atât!

Și până la vacanța următoare îmi propun să mă joc! Să aleg și contexte de joacă în timpul meu liber, să le creez, să le caut cu lumânarea, dacă va fi nevoie! Și dacă nu le voi găsi cu ușurință, să nu mă descurajez și să caut în continuare starea de joacă, de bucurie, de prezență dintr-o dimensiune în care am zburdat (cei mai mulți dintre noi) cel puțin o dată, când eram copii!

Să observ și să-mi trăiesc poveștile de zi cu zi, de pe lângă casa mea, cu oamenii și atmosfera locurilor care reprezintă ”acasă” pentru mine. Sunt experiențe de trăit la tot pasul! Și în vacanțe și la colțul străzii!

 

Etichete: stimularea partii sanatoase, resurse, set mental de crestere, rezilienta, psihic sanatos, vacanta 2023