Alegere, Libertate si Suprasolicitare (Eufrosina strikes back)

Alegere, Libertate si Suprasolicitare (Eufrosina strikes back)

Ce-or mai fi facand Ghita si Eufrosina? Sper ca n-ati uitat deja de ei. Daca totusi s-a intamplat inimaginabilul si ati uitat, va puteti reaminti aici. Ziceam atunci ca Ghita si Eufrosina au avut un parcurs identic indentissim in viata, doar ca Ghita s-a aferat si a ales constient in fiecare punct de cotitura, a facut lucrurile sa se intample, pe cand Eufrosina doar s-a aferat si ei lucrurile i s-au intamplat. Tot atunci ma prefaceam ca e o alegere egala intre a trai ca Ghita sau ca Eufrosina, dar ce voiam sa spun de fapt e ca ar fi bine sa alegeti sa traiti ca Ghita, constient.

V-ati prins de altfel, ca nu m-am straduit prea tare sa par impartiala.

Acum, in ton cu trendurile pop-culture, trebuie sa urmeze un sequel, sau poate un prequel, luati-o cum vreti. (see what I did there?! choices, choices!) Asa ca trebuie sa va spun si despre reversul medaliei: alegerile ne obosesc.

Daca Ghita a gandit si a analizat si a decis in fiecare punct de cotitura al vietii lui, trebuie sa fie un om cam obosit. Pentru ca, daca te uiti cu multa atentie la viata ta, s-ar putea sa gasesti o multime de puncte "de cotitura".

Depinde de marimea lupei, de fapt. Daca e sa ma iei repede si sa ma intrebi care au fost punctele astea din viata mea, iti pot spune pe nerasuflate ceva de genul alegerea facultatii, alegerea partenerului, alegerea specializarii in psihologie. Si cam atat. Astea sunt majore pana acum.

Dar daca ma iei la bani marunti s-ar putea sa realizez ca multe alte momente m-au adus la aceste alegeri mari, ca si acelea au fost puncte cheie unde, daca as fi facut alte alegeri, lucrurile poate ar fi stat acum foarte diferit. Aceste puncte importante in viata noastra pot parea la un moment dat atat de insignifiante, incat nici nu ne dam seama de ele. Poate azi ai decis sa te duci la serviciu pe un alt drum decat de obicei, si astfel ai lipsit de sub bucata de gheata care a cazut de pe o casa pe trotuar, care te-ar fi putut ucide sau lasa paralizat, sau oricum, marca pe viata (mai indura un pic, sunt de fapt destul de optimista). A fost un punct de cotitura in viata ta, dar nu ti-ai dat seama. La fel si faptul ca ai decis sa bei tot cafea si azi, si daca ai fi spus "ceai englezesc" chelneritei, persoana minunata care statea la masa din stanga ta te-ar fi observat si ar fi intrat in vorba si peste un an ati fi fost casatoriti. Casatoria voastra ar fi durat 30 de ani si ati fi avut trei copii superbi. Ati fi trait bine si la sfarsit nu ati fi regretat ca v-ati petrecut viata impreuna. Dar nu ati avut ocazia sa va cunoasteti, nici macar sa va observati unul pe celalalt (ok, poate nici exemplul asta nu e chiar optimist).

Unde vreau sa ajung: sa fim seriosi, nu poti face fiecare alegere constient si gandit. Nu se poate. Ar trebui sa analizezi inainte toate consecintele posibile ale multitudinii alegerilor alternative la fiecare alegere pe care o faci, in fiecare zi, toata viata ta.

Prea multe alegeri ne streseaza, ne dezorienteaza si ne suprasolicita. E prea multa informatie de disecat, analizat, comparat, si apoi si efortul de a lua o decizie si de a iti asuma consecintele. N-ar mai ramane timp si energie deloc pentru trait.

Din punctul asta de vedere, Eufrosina e mai castigata, pentru ca, desi nu a acordat ea prea multa atentie rolului ei in ceea ce i se intampla, nici nu a stat sa despice firul in patru si sa piarda timpul analizand si batandu-si capul peste fiecare optiune posibila, gandind "dar daca..". Ea a trait. Nu i-a placut intotdeauna ce i se intampla dar chiar daca n-a sesizat ca ar putea controla si schimba situatia, a fost intotdeauna in mijlocul evenimentelor si le-a simtit cu adevarat. Experienta ei e bogata si vie. A lua decizii presupune o anumita detasare de situatie, de prezent, de emotii, ca sa poti cantari optiunile. Daca vrei sa sa compari greutatea a doua galeti, nu poti afla care e mai grea daca tu stai in una dintre ele. Ca sa poti compara trebuie sa fii in afara ambelor galeti, detasat de ele. La fel si cu alegerile lui Ghita. Crezand ca poate controla TOTUL, Ghita s-a cam exclus pe sine din fluxul vietii, investindu-si energia in actul deciziei.

Ha, cred ca acum nu mai pare asa de superior Dl. Ghita! Alegerile lui par mai degraba sa-l lege decat sa-i dea libertate.

Pana la urma, e vorba de echilibru. Un echilibru intre detasare si implicare, intre a avea controlul si a avea incredere in necunoscut, intre a analiza si a trai. O constiinta care sa-ti permita sa sesizezi ca ai de ales si ca iti poti imbunatati situatia, dar si sa accepti ca lucruri in afara controlului tau se intampla in jur oricum, incontinuu.

Avem cate un pic din Ghita si Eufrosina in noi. In ce masura, va invit sa estimati singuri. Cum ar fi mai bine pentru voi sa-i echilibrati, iar e la latitudinea voastra. Ca Alice in tara minunilor, care a rontait cate putin din cele doua bucatele de ciuperca pana a ajuns la inaltimea optima.

ps. inca recomand The Paradox of Choice, Barry Schwartz

Pin It

Etichete: responsabilitate, alegere, libertate, Ghita si Eufrosina, echilibru

Etichete populare

Psihoterapeut Bucuresti

Psihoterapeut Buzau


©  Terapia Functioneaza - SCPP Dancescu si Ghimbasanu. Toate drepturile rezervate.

Contact rapid