Despre IUBIRE in cuplu! La superlativ

Despre IUBIRE in cuplu! La superlativ

Suntem in toiul unei perioada in care „jumatatile”, ”ciocolata”, „trandafirii” si alte simboluri ale iubirii sunt la mare cautare, fie ca sunt imbratisate, acceptate si defilam cu ele, fie reversul, adica respinse, criticate si in cel mai bun caz ignorati cei care au cazut in plasa „valentinilor”. Si la cabinet am observat in aceasta perioada o crestere a numarului celor care solicita terapie de cuplu. Si in fiecare sedinta de terapie cuplu, in care sunt martora uneori la „cele mai cele” furtuni si tunete si fulgere, alteori la cele mai minunate curcubee, ma intalnesc de fiecare data cu 3 reprezentanti: eu, tu si relatia noastra.

Si cum relatia de cuplu este una dintre cele mai importante surse, atat pentru starea noastra de bine, cat si pentru suferinta, e normal si firesc sa te iau de mana si pe tine si relatia noastra si sa mergem la psiholog atunci cand apar conflicte/ probleme si relatia noastra sufera! NU sugerez ca in alte relatii binele si suferinta nu s-ar lua la tranta! Bineinteles ca in relatiile cu membrii familiei, sau prietenii apropiati, sau sefii/ autoritatea / colegii de munca se manifesta in toata splendoarea lor conflictele noastre interioare si toate vulnerabilitatile si suferintele care asteapta un semn sa iasa la suprafata. Dar in cuplu, as zice ca totul este la superlativ!

Cuplul mi se pare scena principala pe care se re-joaca “dansul” indeplinirii unor nevoi foarte, foarte importante pentru noi! Este vorba de bagajul cu care venim pe lume si pe care il avem inca din momentul conceptiei, care se cere a fi umplut cu iubire si dragoste neconditionata pe de o parte si autonomie si independenta pe de alta parte. Avem asadar inca de la inceputul vietii noastre nevoi din categoria “nevoilor simbiotice” – de de fi iubiti neconditionat, de a fi ingrijiti, de a fi sustinuti si intelesi, de a fi recunoscuti ca unici si validati si valorizati. Si mai avem nevoi din categoria nevoilor de autonomie – de a fi uneori singuri, de a ne descurca pe cont propriu, de a fi liberi si neingraditi, de a explora si a spune NU si STOP.

Si in functie de indeplinirea acestor nevoi si de alti factori externi (care pot fi suportivi si sustinatori sau dimpotriva) EUL nostru, un fel de esenta si cine suntem noi cu adevarat se formeaza, creste si se dezvolta, devine adultul care intra la un moment dat dintr-o relatie de cuplu. Si cum poate fi aceasta relatie de cuplu? Modelul sanatos (care ii apartine prof. dr. Franz Ruppert) arata cam asa:

Noi = EU + TU

In cealalta varianta, nesanatoasa, formula relatiei arata: NOI = EU = TU

Si cu povestea personala a fiecarui partener si cea a relatiei de cuplu ne intalnim in diverse momente, unele de bucurie maxima, altele de suferinta si conflict. Pana acum, in terapiile de cuplu, momentul meu de intalnire cu cei doi parteneri a fost legat de conflictele dintre cei doi, si modul cum isi “jucau” rolul de victima - agresor. Si cateodata pe parcursul terapiei si uneori la sfarsitul terapiei am fost martora si la empatie si dragoste si autenticitate in relatia dintre cei 2 parteneri.

Insa multe momente de bucurie in cuplu se marcheaza prin acele momente oficial recunoscute de societate, cum ar fi logodna, nunta, botezul, diferite aniversari mai mult sau mai putin oficiale, dupa puteri si posibilitati. Cum e asadar cu sarbatorirea sau nu a Sf. Valentin? Eu cred ca merge foarte bine o zi pe an, oficial recunoscuta si stampilata cu muuuulta IUBIRE. Si daca ea este pe 14 sau pe 24 februarie, este ok si asa.

Cum ramane cu celelalte 364 de zile din an? Ce avem de sarbatorit, fie ca suntem intr-o relatie de cuplu sau nu? Avem de sarbatorit iubirea pe care o putem trai si simti daca suntem bine cu noi insine. Avem de sarbatorit iubirea tuturor bunicilor si parintilor care au casnicii de zeci de ani si se respecta/ iubesc inca unul pe celalalt. Avem de sarbatorit toate relatiile frumoase ale prietenilor si cunoscutilor, despre care stim ca ei muncesc la relatia lor si o construiesc, ca doar nu au primit-o de-a gata si numai se bucura de ea! Avem de sarbatorit extraordinara noastra capacitate de a iubi si nevoia de a fi iubiti! Si asta ne face sa fim cu adevarat unici si speciali si minunati, numai buni sa iubim si sa fim iubiti!

Pin It

Etichete: iubire, relatii, cuplu, victima-agresor, relatie sanatoasa

Etichete populare

Psihoterapeut Bucuresti

Psihoterapeut Buzau


©  Terapia Functioneaza - SCPP Dancescu si Ghimbasanu. Toate drepturile rezervate.

Contact rapid