Cum se vede minciuna din scaunul terapeutului

Cum se vede minciuna din scaunul terapeutului

Cateodata in terapie, persoana din fata mea simte nevoia sa insiste ca e sincera, sau mai exact ca nu minte, ceea ce ma face intotdeauna sa zambesc pe dinauntru. Asa ca m-am gandit sa explicitez cum vad eu "minciuna" in terapie.

Eu nici nu gandesc in termenii astia, de fapt, "a minti", "minciuna". Asta presupune un gen de judecata de valoare si inflexibilitate care nu isi prea au locul in relatia terapeutica. Eu sunt aici cu scopul de a sustine si ajuta clientul sa isi atinga propriile obiective, bineinteles in limitele in care mi se par si mie sanatoase sau necesare in acest moment. In acest context, pentru mine nu exista minciuna.

  1. Cateodata este vorba de autoiluzionare, sau negare, sau alte strategii de supravietuire inconstiente asemanatoare, atunci cand persoana cu care lucrez ar vrea ea insasi din toata fiinta ei sa creada ceea ce isi/imi spune, sau chiar o crede, desi din afara e destul de usor de observat ca lucrurile nu stau de fapt asa. Sa va dau un exemplu: "Sa nu credeti ca ma deranjeaza ca sotia mea imi vorbeste atat de urat, pe mine nu ma afecteaza asta."
  2. Alta data este vorba de o mare vulnerabilitate, si nevoia de protectie, poate la inceputurile procesului terapeutic, cand persoana nu se simte suficient de confortabil, increzatoare sau in siguranta cu mine ca sa dezvaluie ranile cele mai intime si delicate. Pentru unele persoane este prea greu sa spuna "nu ma simt pregatit/a sa vorbesc despre asta acum", pentru ca ele nu stiu inca faptul ca relatia terapeutica este diferita de celelalte relatii din viata lor, si se tem de respingere si agresiune. Atunci cand nu esti obisnuit sa prioritizezi ceea ce ai nevoie sau doresti TU, faptul ca terapetul te intreaba "TU ce simti despre asta?", "TU ce ai nevoie acum?" sau ca respecta ritmul tau, cu care nici tu insuti nu esti prea familiar, este adesea o surpriza. Aceste persoane vin uneori si povestesc la inceput o problema, dar peste cateva sedinte spun "stiti, eu de fapt am nevoie de ajutor pentru altceva". Si chiar daca am observat ca ceva nu se leaga in povestea lor, astept cu rabdare si blandete, sau cel mult oglindesc aceste nepotriviri si senzatia mea ca mai e ceva de spus ca sa faca toate sens. Ce este imbucurator insa e ca odata ce simt ca au ales terapeutul potrivit si au curajul sa depaseasca aceasta aparare, fac progrese semnificative si foarte adesea terapia este un succes pentru ele.
  3. In unele cazuri persoana este foarte obisnuita cu manipularea celorlalti, si foloseste adesea aceasta strategie ca sa "castige", sau sa se faca placuta, acceptata, aprobata, apreciata. Exista persoane pentru care autenticitatea nici nu este de dorit, nu intra in discutie, pentru ca au invatat de la o varsta foarte frageda ca asta inseamna vulnerabilitate, sau mai bine zis slabiciune, si ca slabiciunea te face numai sa fii agresat, umilit si infrant. Aceste persoane rareori ajung in fata unui terapeut pentru ele insele, si arareori pot beneficia de terapie, pentru ca functioneaza pe niste premise atat de diferite. Ele se apara dispretuind sinceritatea si deschiderea ce sunt cumva la baza oricarui proces terapeutic. Insa daca reusesc sa capete o masura de incredere in terapeut si sa accepte un strop de flexibilitate in strategiile lor draconice de supravietuire, si ele au de castigat. Referitor la aceste disimulari, insa, nici in cazul lor nu simt ca e de ajutor sa privesc lucrurile in termeni de "minciuna". Nu eu personal sunt tinta disimularii, ci este cochilia de fier in care functioneaza aceste persoane pur si simplu tot timpul. E suficient sa o vad, sa raman constienta de ea, si sa explorez impreuna cu persoana, daca exista disponibilitate, cum a ajuns sa aiba si sa foloseasca o asemenea cochilie.
Cam acestea ar fi din punctul meu de vedere momentele din terapia individuala in care ma intalnesc cu neadevarul, si stiu ca este vorba despre nevoile persoanei cu care lucrez, si nu despre mine. In acest fel, neadevarurile care mi se spun vorbesc tot despre adevar, si imi arata cat de important este pentru persoana din fata mea sa fie acceptata asa cum este si sustinuta in drumul sau catre a putea vedea si simti adevarul din interior.
Pin It

Etichete: adevarul interior, relatia terapeutica, minciuna

Etichete populare

Psihoterapeut Bucuresti

Psihoterapeut Buzau


©  Terapia Functioneaza - SCPP Dancescu si Ghimbasanu. Toate drepturile rezervate.

Contact rapid